Az EU Bizottság támogatja az európai mozik digitalizációját

Az Európai Bizottság új stratégiát jelentett be, amely segítséget kíván nyújtani az európai moziknak a digitális átálláshoz, és egyre több mozit ösztönöz arra, hogy európai filmeket vetítsen, biztosítva az európai közönségnek kínált választék bővülését. A digitális berendezés költsége sok kisebb mozi számára visszatartó erővel bír.

Az EU Bizottság stratégiája áttekinti, milyen lehetőségek állnak rendelkezésre a pénzügyi támogatás terén, beleértve az állami támogatást, valamint az Európai Regionális Fejlesztési Alapból és a filmipart támogató uniós MEDIA programból származó támogatást. A digitális átállás többek között azt is megvalósíthatóbbá tenné, hogy a mozi első néhány évében született alkotásokat átmentsék digitális kópiákra, megőrizve e filmeket az utókor számára.

Androulla Vassiliou oktatási és kulturális ügyekért felelős EU biztosAndroulla Vassiliou oktatási és kulturális ügyekért felelős biztos elmondta: „A digitális forradalom nyomán a filmiparban átalakult a filmek létrehozásának, forgalmazásának és vetítésének módja. E változások ugyanakkor hatalmas lehetőségeket rejtenek magukban az európai mozi számára. A digitális technológia csökkentheti a forgalmazási költségeket, és növelheti a világszerte bemutatott európai filmek számát és sokféleségét. Remélem, hogy hamarosan valamennyi európai moziban megtapasztalhatjuk a digitális technológia előnyeit, beleértve a független és művészmozikat is, amelyek jellegzetes szereplői az egyedülálló európai mozihálózatnak.”

Európában a digitális átállást az átállás költségei és a mozik egymástól eltérő igényei hátráltatják. Egy új digitális vetítőberendezés és szerver mintegy 75 000 euróba kerül, ami a kisebb mozik üzemeltetői számára óriási beruházás.

2007 óta a Bizottság a MEDIA programon keresztül 25 millió euróval támogatta a mozik digitalizációjával kapcsolatos kezdeményezéseket és más innovatív projekteket. A Bizottság azt tervezi, hogy 2010 végén új programot indít, amely további 4 millió euró támogatással járul hozzá a digitalizációhoz; ezt az összeget az elsősorban európai filmeket játszó mozikra fordítják majd.

Malopolska lengyel régió, Portugália északi, középső és Alentejo régiója, valamint Németország Niedersachsen (Alsó-Szászország) tartománya a celluloid szalagról a digitális vetítésre történő átálláshoz az ERFA támogatásában részesült. Egyes francia régiók szintén az EFRA forrásait tervezik felhasználni e célra.

A Bizottság stratégiája a pénzügyi kérdések megoldása mellett a következőkre törekszik:

•a szabványosítás által kínált lehetőségek megragadása;

•a digitalizációra történő lehető leggyorsabb átállás biztosítása, amivel elkerülhetők a filmek celluloid, illetve ezzel párhuzamosan digitális változatainak előállítási költségei, valamint a kettős forgalmazói és filmvetítési rendszer;

•a digitalizált mozikban vetített európai filmek sokféléségének megőrzése és fokozása;

•beruházás a kutatásba, berendezésbe és szakmai képzésbe a filmes örökség megőrzésének fellendítése érdekében.

A mozik nagy népszerűségnek örvendenek az Európai Unióban: 2009-ben 981 millióan váltottak mozijegyet (ez a szám 2008-ban 925 millió volt; forrás: Európai Audiovizuális Megfigyelő Intézet).

Az európai mozipénztárak bevétele 2009-ben elérte a 6,3 milliárd eurót, ami 2008-hoz viszonyítva 12%-os növekedést jelent. Az európai filmipar piaci részesedése a jegypénztárak bevételének 27%-át tette ki.

Jóllehet az EU-ban készült és forgalmazott filmek száma jóval meghaladja az EU-n kívül készült filmekét, ez nem feltétlenül tükröződik a piaci részesedésben. 2008-ban például 167 amerikai filmet mutattak be az EU-ban, ezzel szemben 726, az EU 27-ben készült filmet forgalmaztak. Azonban részben az amerikai forgalmazók erős pénzügyi háttere miatt az amerikai filmek piaci részesedése az EU27-ben 65% körül volt (forrás: Európai Audiovizuális Megfigyelő Intézet).

A művészmozik rendszerint több európai filmet játszanak, mint a nagy moziláncok. A művészmozik közül jó néhány az „Europa Cinemas” hálózat tagja, amely 1995 óta részesül támogatásban a MEDIA programon keresztül. A hálózat 770 moziból áll: ez összesen 1945 filmvásznat jelent az EU27 és az Európai Gazdasági Térség országainak 443 városában.

A MEDIA program 2007 és 2013 között 755 millió euró összegű támogatást nyújt az európai filmiparnak. A finanszírozás hozzájárul az európai filmek forgalmazásának és promóciójának javításához, és erősíti az ágazat versenyképességét.

A MEDIA program új gyártásigarancia-alapja 8 millió eurót nyújt hitelgarancia formájában a 2010-2013 közötti időszakra az európai filmes cégek támogatására és finanszírozáshoz való hozzáférésének megkönnyítésére; egyben ez lehet a digitalizáció felgyorsításának egyik jövőbeni eszköze is.

 

Forrás: Europa.eu

CCO Magazin info

Az EU Bizottság támogatja az európai mozik digitalizációját

Az Európai Bizottság új stratégiát jelentett be, amely segítséget kíván nyújtani az európai moziknak a digitális átálláshoz, és egyre több mozit ösztönöz arra, hogy európai filmeket vetítsen, biztosítva az európai közönségnek kínált választék bővülését. (tovább…)

Az EU Bizottság támogatja az európai mozik digitalizációját

Az Európai Bizottság új stratégiát jelentett be, amely segítséget kíván nyújtani az európai moziknak a digitális átálláshoz, és egyre több mozit ösztönöz arra, hogy európai filmeket vetítsen, biztosítva az európai közönségnek kínált választék bővülését. (tovább…)