Európai Uniós Egészségügyi Újságírói Díj

Az Európai Bizottság meghirdeti a 2013. évi Európai Uniós Egészségügyi Újságírói Díjat. Az Európai Unióban dolgozó újságírók jelentkezhetnek az Európai Uniós Egészségügyi Újságírói Díj odaítélése céljából évente rendezett megmérettetésre.

A pályázóknak 2013. szeptember 30-ig kell online benyújtaniuk cikküket. A díjazottak az egészségügyi újságírás legkiválóbb képviselőiként széleskörű, az Unió egészére kiterjedő elismerésben részesülnek, emellett pedig pénzjutalmat is kapnak. Az ötödik éve kiosztott újságírói díj célja, hogy ösztönözze és elismerje a minőségi újságírást, amely felhívja a figyelmet az egészséggel, az egészségügyi ellátással és a betegjogokkal kapcsolatos kérdésekre. Mivel július 1-jével Horvátország is az Európai Unió tagállama lesz, immár 28 európai ország újságírói pályázhatnak.

Tonio Borg egészségügyi biztos a következőket nyilatkozta: „Az egészséggel kapcsolatos üzeneteknek az európai polgárokhoz való eljuttatásában kulcsfontosságú az újságírók szerepe: legyen szó akár az egészségmegőrzésről vagy a betegjogokról, akár arról, hogyan lehet kiigazodni az egészségügyi rendszer útvesztőjében, az újságírók helyzetüknél fogva megfelelő tájékoztatást tudnak nyújtani. Ezért kérjük fel ötödik alkalommal az Európai Unióban dolgozó, az egészségügy témájában jártas újságírókat, hogy szálljanak versenybe az Európai Uniós Egészségügyi Újságírói Díjért.”

Témakörök

Az idei év témakörei: betegségek megelőzése, egészségügyi ellátás, egészségügyi rendszerek és betegjogok. Ezen belül a konkrét témák a következők:

  • a határokon átnyúló egészségügyi ellátás
  • ritka betegségek
  • szervadományozás és szervátültetés
  • egészségügyi munkaerő
  • betegbiztonság és kórházi fertőzések
  • krónikus betegségek: rák, szív- és érrendszeri betegségek és cukorbetegség
  • influenza elleni védőoltás és gyermekkori védőoltások
  • az antibiotikumok körültekintő alkalmazása
  • idősödés és demenciák
  • aktív és egészséges idősödés
  • gyógyszerek
  • az egészséget meghatározó tényezők: dohány, alkohol, táplálkozás és testmozgás

Pénzdíjak

A megmérettetésen az első, a második és a harmadik helyezett 6500, 4000, illetve 2500 eurós pénzdíjban részesül.

A győztesek kiválasztása és díjazása

Első lépésben minden európai uniós országban újságírókból és egészségügyi szakértőkből álló nemzeti zsűri alakul, melynek elnöki tisztségét az Európai Bizottság egyik helyi tisztviselője tölti be. Ez a nemzeti zsűri dönt a tagállam jelöltjéről. Ezt követően egy európai uniós zsűri a 28 nemzeti jelölt közül kiválasztja a három uniós nyertest. A 28 döntős meghívást kap, hogy 2014 elején Brüsszelben részt vegyen a díjátadáson.

Részvételi szabályok

A versenyben kizárólag az EU 28 tagállamának 18. életévüket betöltött állampolgárai vagy lakosai vehetnek részt. Minden pályázó legfeljebb két cikket nyújthat be. Társszerzők közös indulására is van mód, amennyiben a csapat tagjainak száma nem haladja meg az öt főt.

Pályázni az EU hivatalos nyelveinek valamelyikén írt, 2012. augusztus 1. és 2013. szeptember 30. között − a nyomtatott vagy online sajtóban − hivatalosan publikált cikkel lehet. A cikk terjedelme – szóközökkel – nem haladhatja meg a 20 000 karaktert.

További információk ide kattintva elérhetők.

Forrás: Európai Bizottság Sajtóközlemény